U priči o restoranu Konak posebno mjesto zauzima i kraj u kome se on nalazi. Ako se imalo upoznate sa prošlošću ovoga kraja, u čijim su selima konačište i odmor nalazili trgovački karavani Balšića i Crnojevića krcati prekomorskom robom namijenjenoj unutrašnjosti, ili pak darovima zaleđa namijenjenog obali, kao i zetska vlastela sa svojim stadima, neće Vas začuditi što je ovaj kraj i samom restoranu darivao svoje jednostavno i toplo ime, Konak.

A kada budete pričali sa nekim ko je u Konaku bio, što će Vas

neminovno dovesti nama, znaćete da nas je ovo podneblje sem imena okrunilo i osnovnim kredom poslovanja:

za Nas je Gost svetinja, kao što je to u vrletima Stare Crne Gore oduvijek i bio.


Ovaj region u Crnoj Gori decenijama je poznat pod imenom KONAK - mjesto gde karavani prolaze. Ime koje je naslijedio ostavlja mu u amanet i obavezu da sve putnike namjernike ugosti na nama svojstven način.
Ovaj restoran simboličnog imena, sinonim je za tradiciju crnogorskog načina života i nadaleko čuveno gostoprimstvo. Prijatan ambijent, vegetacija, a iznad svega komfor, izdvajaju ga od ostalih. Okruženje djeluje relaksirajuće i omogućava našim gostima da se prepuste užicima majstorski napravljenih specijaliteta. Unutrašnjost restorana omogućava Vam prijatan boravak, a konoba koja radi u sklopu restorana, sa svojim specifičnim enterijerom mami na prvu čašu vina i pruža ugođaj starih vremena.

osjetićete duh različitih krajeva tradicionalne kuhinje crne gore.


Pod vrhom planine Lovćen nalazi se selo Njeguši, poznato po brojnim specijalitetima: pršutu, siru, kastradini (ovčijem suvom mesu) i kobasici. Pršut se pravi od svinjskog mesa, a poseban ukus i aromu dobija zahvaljujući mješavini morskog i planinskog vazduha i drvima koja se lože za njihovo sušenje.
Bez premca su ukusi jagnjetine pod sačem, pastrmke spremljene na žaru ili u kisjelom mlijeku. Uz tradicionalna planinska jela kačamak i cicvaru odlično ide domaće kisjelo mlijeko.
Sač je veliki metalni poklopac u obliku plitkog zvona kojim se prekriva tijesto za hljeb ili meso za pečenje, a na koji se potom nabacuje pepeo i žar. Meso ostaje sočno, a krompir se bogati ukusom mesa.
Na Skadarskom jezeru najviše se love krap i sitna ukljeva koja se, zbog ulova u velikim količinama, suši. Specijaliteti jezerske kuhinje su krap u tavu, spremljen sa suvim šljivama, jabukom i dunjama, krap pečen na luku, jegulja na orizu, jegulja na ražnju. Naročito je cijenjen dimljeni krap, a dugo se pamti i ukus sušenih ukljeva, lagano prženih ili kuvanih i spremljenih "na salatu".

RESTORAN KONAK - tel. +382 67 398 000 - restorankonak@t-com.me
ZABRĐE bb, CETINJE, CRNA GORA